Foto: SVT

Analysingenjören Håkan Olin söker efter elfelet

Publicerad

I Malmö arbetar en grupp inne på Eons driftcentral för att hitta felet på den ledning som under onsdagen gick sönder och gjorde 40 000 elkunder strömlösa i Kronobergs län.

SVT Nyheter Småland har träffat analysingenjören Håkan Olin som berättar hur arbetet med att hitta felet går till. Det är ett inte helt okomplicerat detektivarbete.  

Håkan pekar på skärmen och säger att i det här fallet är ledningen knappt tre mil lång. Han berättar att för att kunna styra felavhjälpningsinsatsen har de olika datormodeller som de använder för att kunna beräkna ungefär var felet har varit. 

– Utifrån den data som jag fått in från våra transformatorstationer så kan jag räkna ut ett ungefärligt felläge och med hjälp av det kan vi styra personalen dit, säger Håkan Olin.

Vad är svårigheten? 

– Svårigheten i det här fallet är att kunna hitta felet. Det kan ha vara ett fel som varit övergående och då kommer vi antagligen aldrig att hitta det, men vi håller fortfarande på med felsökning längst ledningen.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer