Magnus Thuvesson som är ordförande för Folkets Hus i Älmhult. Foto: SVT/TT

Mitt i pandemin – han startar jazzklubb i Älmhult: ”Är inte kultur som smittar”

Uppdaterad
Publicerad

I mitten av april kommer en ny jazzklubb starta upp i det nyrenoverade Folkets Hus i Älmhult. Planen är att göra mellan 30 och 40 konserter under pandemiåret. 

Genom att starta upp just nu vill de också göra en markering eftersom de tycker att kulturen behandlats extremt orättvist under pandemin. 

– När andra ställer in startar vi upp. Det är inte kultur som smittar utan det är trängsel. Vi tror att kultur är viktigare än någonsin i de här tiderna. Kulturen har blivit extremt orättvist behandlad, säger Magnus Thuvesson, ordförande för Folkets Hus i Älmhult.

Olika slags musik

Planerar att göra mellan 30 och 40 konserter i år och tre akter är redan bokade. 

– Vi kommer erbjuda smalare pop, jazz och folkmusik. Jag har själv bakgrund som ordförande för Svensk Jazz, så där har jag min passion och mitt hjärta. Vi kommer kalla det jazzklubb, men det är mer ett format än en genre, säger Magnus Thuvesson.

Osäkert hur stor publikan kan vara

Hur många det blir i publiken den 15 april när den första akten är bokat är fortfarande oklart. Magnus Thuvesson hoppas att regeringen ska följa ett remissvar från Folkhälsomyndigheten, som innebär att det från den 11 april ska kunna vistas 50 personer inomhus på anvisade platser. 

– Om ingen står på scenen får vi idag ta in cirka 40 personer i restaurangen, men om det är en konsert så faller det under ordningslagen och då är det åtta personer som gäller. Vi hoppas på att vi vid första konserten ska få vara 50 personer, men vi kommer genomföra den även med åtta.

Klubben kommer vara ett samarbete med Musik i Syd men de har också sökt pengar från kulturrådet, musikverket och Älmhults kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.