Anebyhusgruppen har fabriker i centrala Åseda och i Klöverfors. Foto: Anebyhusgruppen

Hustillverkaren Anebyhusgruppen i Åseda försätts i konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Den småländska hustillverkaren Anebyhusgruppen har försatts i konkurs. 86 anställda riskerar nu att förlora sitt jobb.

Beslutet om konkurs togs i Växjö tingsrätt under fredagen, något Smålandsposten var först att berätta. Sedan tidigare har företaget gjort neddragningar, och varit föremål för rekonstruktion för att rädda ekonomin.

– Vi har kommit till ett läge där det inte går längre. Marknaden är extremt dålig, säger Anebyhusgruppens vd Fredrik Anheim till SVT.

Personalen har blivit uppsagd av konkursförvaltaren och är berättigade till lönegaranti, uppger konkursförvaltare Erik M Gabrielsson vid Maze advokater till SVT.

86 anställda berörs

Men nu är frågan om han, de närmsta dagarna, lyckas hitta någon som vill köpa verksamheten – och erbjuda en räddning för företagets anställda. Enlig vd Fredrik Anheim handlar det om 86 personer.

– Trots att de sagts upp söker jag alltså en ny ägare till inkråmet som kan återanställa dem, skriver Erik M Gabrielsson i ett mail till SVT.

Anebyhusgruppen har fabriker i centrala Åseda och i Klöverfors. För ett år sedan hade de 240 anställda.

Anebyhusgruppens fyra dotterbolag är inte försatta i konkurs. Det handlar om Anebyhus AB, Anebyhusgruppen Mark AB, Fastighetsbolaget Kompaniet AB och Funktionsglas Industrifastigheter i Pauliström AB.

SVT besökte Anebyhus i januari för att prata om den dåliga marknaden för småhustillverkare. Se mer i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har sålt ett hus till privatmarknaden sedan augusti”. Hör småhustillverkaren om de tuffa tiderna i klippet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.