”Ängens dag” – att vårda ett arv

Uppdaterad
Publicerad

I helgen är det åter dags för ”Ängens dag”, Naturskyddsföreningens årliga manifestation för en hotad typ av vegetation.

– Att hålla den svenska ängsmarken öppen är en praktisk naturvårdsinsats som har stor betydelse för att rädda många hotade växter och djur, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Föreningen arrangerar Ängens dag på ett 100-tal platser runt om i landet. Enligt Naturskyddsföreningens hemsida är det åtminstone två platser i Småland där arrangemanget hålls, båda i Kronobergs län.

Förr hölls ängar och hagmarker öppna med lie och slåtter. Nu växer stora delar av det gamla odlingslandskapet igen. Därför samlas varje år medlemmar för slå och hålla gammal ängsmark öppen. På många håll är slåttern en familjefest med mat, dryck, musik, husdjur och andra aktiviteter.

Ängshävden är en tusenårig tradition som har format vårt odlingslandskap. Omkring förra sekelskiftet fanns drygt en miljon hektar ängar. Idag återstår bara en spillra på 7 000 hektar. Det moderna jordbruket har trängt undan ängarnas och hagmarkernas rika växt- och djurliv. Bristen på betande djur innebär att landskapet växer igen på många håll. Uppgifter från Artdatabanken visar att en tredjedel av växterna i odlingslandskapet och två tredjedelar av fåglarna är hotade. Hälften av landets kärlväxter och en tredjedel av de svenska fåglarna finns i odlingslandskapet. Nästan alla grod- och kräldjur behöver ett omväxlande odlingslandskap för att klara sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.