Anhöriga till cancersjuka mår ofta dåligt

Uppdaterad
Publicerad

”Viktigt att någon frågar hur det är, hur man mår”.

Catarina Sjölander, socionom på länssjukhuset Ryhov, står bakom avhandlingen som visar att många anhörigvårdare drabbas av stressymptom, psykiska besvär och muskelbesvär.

– De anhöriga tänker inte på sig själva i första hand. Det de skulle behöva är inte så mycket egentligen, men att någon frågar hur det är, hur man mår, säger Catarina Sjölander.

Pilotprojekt i Jönköping

Just nu driver landstinget och Stiftelsen Fonden för Klinisk Cancerforskning ett pilotprojekt i Jönköping. En rehabiliteringsvecka har hållits där enbart anhöriga till cancerpatienter träffas för att stötta varandra.

Catarina Sjölander hoppas att det här kan få en fortsättning, eftersom anhörigas sjukdom kan kosta samhället mycket. Ungefär 1,3 miljoner människor i landet vårdar just nu en nära anhörig med någon typ av sjukdom.

Billigare om landstinget ger stöd

Enligt Catarina Sjölanders beräkningar kostar varje anhörig årligen landstinget cirka 300.000 kronor. Om stödet i stället skulle komma från en undersköterska eller vårdbiträde skulle det bli betydligt billigare menar Catarina Sjölander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer