Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ovan kan du höra 85-åringen berätta hur hon drabbades och blev av med en halv miljon. Foto: SVT

”Anna” lurades av bankmannen – blev av med en halv miljon: ”Känner sympati”

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen inleds rättegången mot en anställd på Ålems Sparbank i Mönsterås kommun. Bankmannen har olovligen överfört cirka 13 miljoner kronor från kundernas konton. 85-åriga ”Anna” blev av med en halv miljon.

Enligt åtalet ska bankmannen under perioden 2017 till 2022 olovligt ha överfört totalt 12,8 miljoner kronor från 17 kunders bankkonton till sitt eget.

De flesta som drabbades är äldre. 85-åriga ”Anna”, som egentligen heter något annat, berättar för SVT om sin upplevelse.

– Jag känner mig sorgsen att det har gått så här, säger hon.

Spelskulder

SVT Nyheter har varit i kontakt med den misstänkte bankmannens advokat Eric Widner som säger att hans klient erkänner vissa gärningar han nu åtalas för.

I förhör har den misstänkte mannen berättat att spelskulder ligger bakom hans agerande. ”Anna” säger att hon samtidigt som hon drabbats tycker synd om den misstänkte.

– Jag tycker att det är tråkigt, och jag känner sympati för honom, säger hon.

Förtroende för banken

Enligt åtalet har bankmannen överfört totalt 517 208 kronor från ”Annas” konto under perioden 2020-2022, men hon fick tillbaka pengarna av banken.

Hon har fortfarande samma bank, och hennes förtroende för banken har inte förändrats.

– Jag litar på dem. Det här var något oväntat och har ingenting att göra med de andra anställda, tillägger hon.

Rättegångsdagarna kommer vara den 28 och 29 februari och 6 och 7 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.