Anna dömdes för mordförsök – nu har hon svårt att få jobb Foto: TT/SVT

Tidigare dömda Anna: ”Det är omöjligt att komma tillbaka”

Uppdaterad
Publicerad

Anna har avtjänat ett längre fängelsestraff och hon upplever att det gör att hon inte kan söka arbete. – Man får ingen andra chans när de vill ha utdrag ur registret, säger hon.

Vi träffar kvinnan vi kallar Anna någonstans i Västerviks kommun. Hon hörde av sig till oss på SVT Nyheter Småland efter vår rapportering att allt fler arbetsgivare vill se utdrag i polisens belastningsregister. Utdragen har nästan tredubblats de senaste 10 åren. 

– Jag anser att man inte får en andra chans. Det blir omöjligt att komma tillbaka till samhället, när de vill ha utdrag ur registret när man söker jobb, säger hon.

Brottsutdrag vid anställningar

Avtjänat sitt straff

Anna dömdes till åtta år fängelse för mordförsök på sin dåvarande pojkvän. Det är snart fem år sedan hon avtjänat klart sitt straff, men hon känner att hon får ett extrastraff. Brottet finns kvar i polisens belastningsregister under 10 år.

– Eftersom man är lika fången efter att man kommit ut, så är det som att dömas till 18 års fängelse istället för 8 år, säger hon.

Jobbat inom vården

Anna är utbildad inom vården och det är något hon fortfarande brinner för.

– Mitt kall är att jobba med människor, men inom vårdyrket vill de se utdrag ur brottsregistret.  

Har du någon förståelse för att man kanske inte inom till exempel hemtjänsten vill anställa någon som är dömd för mordförsök? 

– Nej, jag har inte det. Har man avtjänat ett straff så har man. Det måste gå att ge människor en andra chans.

Vill göra psykologutredning

Anna förstår att alla som suttit i fängelse inte är lämpliga att jobba med människor. Därför efterlyser hon möjligheten att få göra en psykologutredning. Hon tycker att man skulle bli av med sin preskriptionstid om man klarar utredningen.

–Jag skulle aldrig göra illa en annan människa. Det finns inte på kartan. Mitt hjärta brinner för vård och omsorg, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brottsutdrag vid anställningar

Mer i ämnet