När Stig Pörkenäs gick bort ville han inte ha någon begravning. Detta inspirerade familjen till en annorlunda dödsannons. Foto: Privat

Annorlunda dödsannonsen: ”Inte någon jävla begravning”

Uppdaterad
Publicerad

När sommarölänningen Stig Pörkenäs gick bort i våras ville han att det skulle ordnas en stor fest istället för begravning. Familjen valde då en annorlunda utformning på dödsannonsen.

Dödsannonsen publicerades både i Länstidningen Södertälje och i Ölandsbladet. Där gick att läsa att:

”Jag, Stig Pörkenäs, har idag 13 mars lämnat er alla. Detta innebär inget mer dramatiskt än att det tillstånd återkommer som förelåg innan jag föddes. Mitt minne lever vidare genom Ebon, Johan & Jens med familjer. Lördagen den 3 augusti kl 15.00 välkomnas mina vänner till Hamnpuben i Byxelkrok där jag bjuder på ett sista glas./Stickan”

– Pappa var sjuk och hade varit sjuk i tio års tid när han gick bort. Ganska tidigt pratade vi om hur både han och mamma ville ha det när de gick bort och då var pappa tydlig med att det inte skulle bli ”någon jävla begravning” som den ateist han var, säger sonen Jens Pörkenäs.

Många kom till festen

Däremot kunde Stig tänka sig att bjuda in släkt och vänner till en stor fest efter sin död. När så Stig gick bort i mars i år började Jens och hans mamma planera för hur avskedet skulle se ut. Eftersom Stigs önskan varit tydlig så bokade de en restaurang i Byxelkrok och bjöd på dricka och tilltugg. Ett 80-tal personer dök upp och drack ett sista glas.

– Formuleringen i dödsannonsen och festen på restaurangen kändes båda väldigt självklara. Lika självklart kändes det när vi spred hans aska i havet utanför Neptuni åkrar.

”Stämde bra på pappa”

Jens berättar att reaktionerna på dödsannonsen och den annorlunda minnesstunden har varit positiva.

– Alla som läst annonsen tyckte det stämde bra på pappa. Det kunde lika gärna varit han själv som skrivit den. Människor var mer öppna för upplägget än vad jag trodde de skulle vara. Vi har fått väldigt mycket kärlek.

Vad tror du att din pappa hade sagt om dödsannonsen och festen efteråt?

– Han hade varit supernöjd med upplägget och festen. Däremot hade han nog varit lite mer tveksam till den uppståndelse det blivit kring det här i efterhand.

Jens Pörkenäs och hans pappa Stig. Foto: Privat

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.