Susanne Lundström, direktor på Kalmar stadsmission bär in julmatkassar och julklappar som ska delas ut till de mest behövande på årets julfirande. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Julfirande utomhus för de mest utsatta i Kalmar

Publicerad

Kalmar stadsmission anordnar varje år ett julfirande för människor i utsatthet. I år blir det dock ett annorlunda firande – utomhus.

– Men om du har varit ute så får du så klart komma in i värmen en stund, säger Susanne Lundström, direktor på Kalmar stadsmission.

Mellan 50 och 60 personer brukar årligen söka sig till Kalmar stadsmissions julfirande, och man förväntar sig inte att det blir färre deltagare denna coronajul.

– Och det är alldeles för många för att vi ska kunna vara inomhus i år, säger Susanne Lundström.

Delar ut julmatkassar – och julklappar

Istället kommer man att samlas utomhus på en innergård i närheten. Fokus blir att möta de mest basala behoven.

– Vi kommer inte att kunna servera julmat som vi brukar på julafton så vi kommer att dela ut matkassar som man kan ta med sig hem istället. Men har man varit ute och behöver komma in i värmen ska vi se till att man ska kunna komma in en stund. Är man hungrig och behöver mat ska man också få något i magen, och det blir risgrynsgröt och skinksmörgås.

Man har, liksom förra året, även samlat in julklappar som allmänheten har skänkt. Personer i Kalmar stadsmissions verksamhet har fått skriva önskelistor som placerats ut på olika centrala platser i Kalmar, och hittills har man fått in mängder av paket som ska paras ihop med rätt önskelista och köras ut på julafton.

Önskar sig frisörbesök till mamma

Vad står på önskelistorna?

– Man tänker sig att man får ett vitt blad och att får önska sig vad man vill i julklapp, men det handlar väldigt mycket om vantar, om deodoranter, tandborstar och tandkräm. När vi läser barnönskningarna handlar det om att man till och med önskar sig åt andra; Man önskar sig en hårklippning till sin mamma. Så man blir lite berörd av att det inte är några större utsvävningar, säger Susanne Lundström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.