Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hålen i stammarna är elva centimeter djupa och med olika diametrar för att passa olika insekter. Foto: Jan-Eric Lundberg/SVT

Nytt hotell invigt i Växjö – för bin och andra insekter

Publicerad

Mitt i Växjö, på den så kallade Ekobacken, så har våra vilda bin fått ett helt eget hotell. Ett bi-hotell för att värna om en av våra viktigaste insekter. På fredagen invigdes hotellet med flera hundra små hål.

Bi-hotellet består av en ställning där flera hundra hål har borrats i trädstammar. Det är alltså i dem här hålen som våra vilda bin och humlor ska få sin hemvist. Humlor och bin är väldigt viktiga för den biologiska mångfalden och är i dag hotade när allt fler naturliga boplatser försvinner.

Gösta Skoglund har varit drivande bakom projektet.

– Varje kommun i Kronobergs län som satsar på det här ska få ett större bi-hotell. En mötesplats där invånarna kan komma och se vad man kan göra hemma i sin egen villaträdgård. Man behöver inte sätta upp sådana här som vi har här naturligtvis, säger han.

Viktiga för oss människor

Hålen i stammarna är elva centimeter djupa och med olika diametrar för att passa olika insekter. Gösta Skoglund, som brinner för de små insekterna, säger att de är livsviktiga för oss människor.

– Det finns massor av initiativ att vi måste rädda våra insekter. För varje dag vi äter vår mat, så är en tredjedel av den maten direkt beroende av en fungerande pollination. De som pollinerar är inte enbart det gamla hederliga honungsbiet utan den har 300 vilda kamrater som vi måste bereda husrum för, säger Gösta Skoglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.