Övergreppen mot barn ska ha skett förra våren, enligt åklagaren. Foto: SVT

Kyrkochef misstänkt för att ha sexutnyttjat barn

Publicerad

En chef inom Svenska kyrkan misstänks för grovt barnpornografibrott och sexuellt utnyttjande av barn. Han anhölls på måndagsmorgonen.

Mannen har en chefsposition inom Svenska kyrkan i Kronoberg, något som bekräftas av Växjö stift.

Enligt åklagaren Emma Berge har det sexuella utnyttjandet av barn skett under våren 2015. Nu fortsätter utredningsarbetet.

– Vi har mycket utredningsåtgärder som vi ska vidta. Det är tekniska utredningar, gå igenom beslag och hålla förhör, säger Emma Berge.

Kollegor informeras

Enligt Smålandsposten kallades chefer inom Svenska kyrkan till ett möte under dagen där de fick reda på att deras kollega anhållits.

– För oss är det viktigt vad de kommer fram till för att vi ska veta hur vi ska gå vidare. Vi får se vad polis och åklagare kommer fram till i utredningen. Vi kommer att samtala med de närmsta i personalen under dagen, säger den anhållne mannens chef till Smålandsposten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kyrkoanställd misstänkt för barnsexbrott

Mer i ämnet