Västerviksanstalten rustas och byggs ut för halv miljard

Publicerad

För att kunna bedriva en permanent verksamhet på anstalten i Västervik vill Kriminalvården satsa närmare en halv miljard på bland annat nybyggnationer. Beslut ska tas av regeringen.

Tillsammans med hyresvärden Gertrudsvik AB har Kriminalvården kommit överens om att anstalten i Västervik ska upprustas. För runt 400 miljoner kronor ska fängelset byggas om och få ytterligare tillbygge.

– Vi har haft omfattande diskussioner med hyresvärden i ungefär ett års tid där vi kommit fram till en planering som skapar bättre förutsättningar för kriminalvården. Till exempel vill vi rotrenovera den större byggnaden på anstalten, säger Björn Myrberg som är ekonomi-och fastighetsdirektör hos Kriminalvården.

Kommer ta flera år

Ett slutgiltigt beslut kommer tas först när regeringen sett över den 25-åriga planering som står i kontraktet mellan hyresvärden och Kriminalvården. Sammanlagt kommer anstalten få ytterligare 45 platser i samband med utbyggnaden.

– Vi har begränsningar i de avtal vi skriver med hyresvärden, som inte får överstiga sex år. Så detta är en betydligt mer långsiktig planering som vi inte kan besluta om direkt, säger Björn Myrberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer