Christian Blomkvist är smittskyddsläkare på region Kronoberg. Foto: SVT

Mässling på kontinenten: ”Se till att du är vaccinerad”

Uppdaterad
Publicerad

Under förra året ökade antalet fall av mässling stort i delar av Europa. Värst drabbade under förra året var Frankrike, Italien och Grekland. Nu råder smittskyddsläkare den som har planerat att resa till dessa länder att kontrollera sitt vaccinationsskydd.

Christian Blomkvist är smittskyddsläkare på region Kronoberg. Han vill att alla som planerar att resa söderut till någon av de länder i Europa där antalet fall av mässling ökat stort under 2018 kontrollerar sitt vaccinationsskydd.

– Fram till 1960-talet kan man nästan räkna med att alla hade haft mässling därför att det var så vanligt i samhället. I början av 1970-talet började man vaccinera lite. Och från 1980-talet är alla erbjudna en vaccination. Men om man är född på 1960 eller 70-talet så har man kanske sluppit att få mässling, utan att ens vara vaccinerad. Då gäller det att försöka kolla upp om man är skyddad eller inte.

Viktigt att kontrollera skyddet

Det är om man ska besöka några av de länder som den senaste tiden haft utbrott av mässling det är viktigt att kontrollera sitt skydd av vaccin. Men här i vårt område i Småland är det enligt Christian liten chans att smittas av mässling. Men Christian är tydlig när han rekommenderar ovaccinerade att ta en spruta.

– Är man inte säker på sitt skydd så är det inte farligt att ta en extra spruta, säger Christian Blomkvist.

Liten risk i Sverige

Trots mindre utbrott av smitta i Sverige så är risken att drabbas här väldigt liten.

– Alltså risken i Sverige är väldigt liten. Men det förekommer även här, som exempelvis utbrottet i Göteborg för en tid sedan. Men risken i Sverige är liten men i många andra länder på jorden är risken klart större, säger Christian.

Vill du veta mer om mässling? Se klippet nedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.