Under mars månad har polisen i Region Syd fått in nästan 200 anmälningar som rör kvinnor som misshandlats av sin partner. Foto: Anders Wiklund/TT

Stor ökning av anmälningar om våld mot kvinnor i mars

Uppdaterad
Publicerad

Under mars månad har polisen i Region Syd fått in betydligt fler anmälningar om kvinnor som misshandlats av sin partner. Antalet anmälningar har ökat rejält jämfört med samma månad förra året.

Under torsdagen släppte Brottsförebyggande rådet den preliminära statistiken för antalet anmälda brott under mars månad.

I Region Syd där Kalmar, Kronoberg, Blekinge och Skåne län ingår minskade antalet anmälda brott med fyra procent. Totalt anmäldes 23 642 brott under mars månad. Det är 935 färre brott än samma månad förra året.

Mer kvinnomisshandel

Antalet anmälningar om misshandel har minskat med 8 procent. Under mars månad fick polisen ta emot 1 307 anmälningar om misshandel, vilket är 107 färre än året innan.

Men en rad sticker ut i statistiken. Det handlar om misshandel mot kvinna 18 år eller äldre och specifikt anmälningar där gärningspersonen är en närstående i en parrelation. Under mars månad i år anmäldes 194 fall, det är 70 fall mer än mars månad 2019.

Färre anmälningar om barn

När det gäller misshandel mot barn som är mellan 7 och 14 år visar statistiken det motsatta. Där har antalet anmälningar minskat i mars jämfört med samma tid året innan. Antalet anmälda fall om misshandel mot flickor i den åldern minskade med 25 procent och anmälningarna som rörde pojkar minskade med 30 procent i Region Syd.

Misshandel mot män som är 18 år eller äldre har totalt sett ökat med 2 procent. Men anmälningarna om misshandel där den som blivit utsatt inte har en relation eller är släkt med gärningspersonen har minskat med 26 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.