Från att nästan ha varit utrotade i början av 1920-talet har lodjurspopulationen i Sverige ökat. Nu finns det rekordmånga lodjur i Kronobergs län.

Antalet lodjurskullar i Kronobergs län har fördubblats

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har Kronobergs län nått över miniminivån på lodjurskullar, berättar Peter Ekerholm på länsstyrelsen i Växjö. Det utesluts inte heller att det kan finnas fler, ännu oupptäckta honor inom länet.

Enligt viltskadecentret på Grimsö forskningsstations analys av vinterns lodjursrapporter finns det 3,38 kvalitétssäkrade kullar i kronobergs län.– Vi har två egna föryngringar och delar en ihop med Jönköping, två med Kalmar och en med Blekinge-Skåne, därav 3,83, säger Peter Ekerholm på länsstyrelsen i Växjö till Smålänningen.Förra säsongen nådde man inte miniminivån på tre kullar, med bara en egen kull och två gränsfall ihop med Jönköpings län. I år har dock siffran nästan fördubblats, och allt tyder på att stammen nu är på uppgång.

Lodjur i Sydsverige

Inom Södra rovdjursförvaltningsområdet som innefattar Småland, Skåne, Blekinge, Halland och Östergötland finns det 34 bekräftade lodjursföryngringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.