Följ med hem till Anton Blomgren – som efter väntan fick en lägenhet i en gruppbostad. Foto: Olof Peterson/SVT

Anton fick vänta 1,5 år på drömbostaden: ”Nu är jag lycklig”

Uppdaterad
Publicerad

Över hundra kommuner i Sverige har brist på gruppbostäder. För 25-årige Anton Blomgren tog det över ett år innan han kunde få en bostad som passade hans behov.

– Nu kan jag vara fri, här kommer jag trivas mer än jag tror, säger säger Anton Blomgren, när SVT träffar honom i sin lägenhet i Kalmar.

Enligt statistik från Boverket har 118 av Sveriges 290 kommuner ett underskott på gruppbostäder för personer med funktionsnedsättningar. 85 kommuner har brist på servicebostäder.

En av dem är Kalmar, där Anton Blomgren bor.

”Alla förlorar tid”

Det är något som påverkar många unga med funktionsnedsättningar, och deras familjer enligt organisationen Funktionsrätt Sverige.

– Att bara en människa saknar boende är för mycket. Det blir familjen som får ta det tunga ansvaret och när placering tillslut sker lite senare i livet blir det mycket svårare att anpassa sig än om placeringen hade skett tidigare. Alla förlorar tid – mamma, pappa, barnet, säger Elisabeth Wallenius, ordförande i Funktionsrätt Sverige.

Följ med hem till Anton Blomgren i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.