Appen varnar när du kör genom viltrika områden och hjälper dig med rapporteringen om olyckan är framme Foto: SVT

App kan minska antalet viltolyckor

Publicerad

En mobilapp som plingar till när du som bilist kör i områden där det finns mycket vilt. Ja, den appen finns sedan flera år tillbaka, men används inte i samma utsträckning som polisen önskar.

– Vi tycker att det är lite synd att den inte används så mycket, för appen är bra, säger Mats Berg som är polisens viltolyckssamordnare i Kalmar och Kronobergs län.

Han berättar att appen utöver varningsplingandet också innehåller en GPS.

– Och det gör att om olyckan ändå är framme, så talar appen om exakt var man befinner sig så att det blir lätt att ringa polisen och tala om var olyckan ägt rum, säger han.

Men appen innehåller fler funktioner än så. Den ger också information om hur den som kört på något vilt ska gå tillväga, och har bland annat ett snabbnummer inlagt till 112.

Rekordmånga olyckor

När det handlar om viltolyckor i sydöstra Sverige, så ökar de i antal. Och för Kalmar läns del började det nya året med ett tråkigt rekord när 37 viltolyckor anmäldes under årets tre första dagar.

– Det är alldeles för många som vi ser det, säger Mats Berg.

Kalmar län toppar statistiken när det handlar om viltolyckor, under 2017 ägde omkring 4400 viltolyckor rum i länet, på andra plats kommer Kronobergs län, med omkring 3000  viltolyckor per år. I Blekinge ägde omkring 1300 viltolyckor rum förra året Ökning av antalet viltolyckor i Blekinge är bland de största i landet.

Statistiken vad gäller viltolyckor för 2017 är inte fastställd än till hundra procent. Det kan komma in fler anmälningar de närmaste dagarna.

Viltvarnarappen

Appen som polisen rekommenderar har funnits sedan 2010 och finns att ladda ner på det Nationella viltolycksrådet.

Det Nationella viltolycksrådet är ett samarbete mellan bland andra Polisen, Trafikverket, Naturvårdsverket, Skogsstyrelsen, Sos Alarm och Svenska Jägareförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.