Tufft år för äppelodlarna – kraftigt minskade skördar att vänta

Publicerad

Förra årets torka följt av en tidig knoppning och frost i maj har förstört stora delar av den förväntade äppelskörden för många äppelodlare i södra Sverige.

Björn Idlinge äger en äppelodling vid Åsnen i södra Kronobergs län. Han är orolig för årets skörd som förväntas bli mycket mindre än året innan.

– Man skulle kunna använda sig av ordet katastrof. Det ser ganska illa ut. Vi räknar med att skörden minskar med 75 procent jämfört med förra året. Och det innebär en minskning från tjugo ton till fem ton.

Frost och torka

Det är förra årets varma och torra sommar, följt av en tidig blomning i april och frost i maj som har förstört årets skörd. Björn Idlinge har 4500 äppelträd i sin odling. Men han lever inte bara på att odla utan han har också ytterligare ett jobb vid sidan av. Och det är bra ett sådant här år, säger han.

– Om man är beroende av det som enda inkomst så är det riktigt illa. Då har man behövt satsa i ladorna innan.

Björn följer noga vad som händer med vårt klimat och han ger till viss del den globala uppvärmningen skulden.

– Vi måste börja fundera på om klimatförändringarna slår igenom på det här sättet. Och om vi då behöver ändra strategi när det gäller både bevattning och gödsling, säger Björn Idlinge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer