Är din båtfärg olaglig?

Uppdaterad
Publicerad

Den här helgen har många varit nere och vårrustat sina fritidsbåtar. Men när det kommer till vilken färg som botten får målas med råder stor förvirring. Inte minst för dem som sjösätter sina båtar i Östersjön.

Det är för att hindra att Östersjöns havstulpaner och alger växer fast under vattenlinjen, som man målar med färg som kan innehålla olika ämnen som är giftiga för organismerna. Men färgerna kan påverka balansen i den känsliga östersjömiljön. Nya forskningsrön förändrar Kemikalieinspektionens direktiv och det är inte alltid lätt för båtägarna att veta vad det är som gäller.

– Vi är måna om att inte förstöra vattnet i Östersjön och vi vill försöka göra rätt men det är inte enkelt när reglerna ändras hela tiden, säger Roland Nyquist, som är ordförande för Smålands båtförbund.

Först förbjuden- sedan tillåten

48 båtklubbar ingår i Smålands båtförbund, där ibland Kalmar båtklubb där Ulf Laakso är ordförande.

Han håller med om att det är svårt att veta vad som gäller. Han målar sin båt med kopparfärg. Den förbjöds för några år sedan men tilläts här om året igen.

Det är båtägarnas ansvar att se till att den färg som man målar sin båt med är tillåten men det är kommunerna som har kontrollansvaret och många östersjökommuner samarbetar med båtklubbar och båtägare.

Dyr tvättmetod

I Mönsterås kommun har man utvecklat en ambulerande båtbottentvätt som ligger i vattnet. Där kan mindre motorbåtar tvätta botten tre till fyra gånger under en sommar och på det viset hindras havstulpaner att fästa vid skrovet. Då slipper man trasslet med giftiga och dyra bottenfärger.

I Kalmar båtklubb har man tillgång till en spolplatta som Kalmar kommun har ordnat och där kan man högtryckstvätta båten på land. Det fungerar bra även för segelbåtar och större båtar.

– Men det är dyrt att ta upp båten med kran flera gånger om året, säger Ulf Laakso. Det blir nog billigare med godkända bottenfärger.

De här bottenfärgerna är tillåtna, enligt Kemikalieinspektionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.