Arbetsförmedlingen Älmhult – Muslimsk man diskriminerades

Uppdaterad
Publicerad

Det var inte fel av en muslimsk man att vägra skaka hand med en kvinna under en arbetsintervju, det konstaterar Stockholms tingsrätt.

Arbetsförmedlingen i Älmhult ska betala 60 000 kronor i skadestånd till en man som fick sin ersättning indragen för att han vägrade skaka hand med en kvinna under en arbetsintervju. Han gjorde det av religiösa skäl och Arbetsförmedlingen diskriminerade mannen på grund av religion, menar Stockholms tingsrätt.

Det var när den muslimska mannen skulle söka praktikplats på ett företag i Älmhult som han av religiösa skäl inte skakade hand med kvinnan som intervjuade honom. Då mannen inte fick praktikplasten menade Arbetsförmedlingen att det berodde på att han inte hälsat på kvinnan och drog därför in hans ersättning.

Diskrimineringsombudsmannen, DO, ansåg att det här ett tydligt fall av diskriminering och stämde Arbetsförmedlingen på ett rekordhögt skadestånd, drygt 180 000 kronor.

Nu döms Arbetsförmedlingen att betala mannen 60 000 kronor. Tingsrätten skriver i domen att diskrimineringen visserligen var oavsiktlig, men ägt rum inom offentlig verksamhet och lett till allvarliga följder för mannen. Därför ska Arbetsförmedlingen betala 60 000 kronor.

Kan inte bevisa motsatsen

Niklas Wallentin är verksjurist på Arbetsförmedlingen och den som jobbat med ärendet.

– Vi är lite förvånade över tingsrättens dom. Vi menar att den här arbetssökanden inte har behandlats annorlunda än någon annan, säger Niklas Wallentin.

Enligt diskrimineringslagen är det motparten, i det här fallet Arbetsförmedlingen, som måste kunna visa att diskriminering inte ägt rum. Arbetsförmedlingen menar att de grundat sitt beslut på att den arbetssökande mannen inte hälsat alls på kvinnan utan ignorerat henne och inte gett någon förklaring till varför.

– Det här handlar om en helhetsbedömning av hans agerande vid intervjusituationen, det var ett respektlöst uppträdande, säger Niklas Wallentin.

Men Arbetsförmedlingen har inte kunnat bevisa att diskriminering inte ägt rum.

– Vi grundade vårt beslut på de uppgifter som fanns tillgängliga vid tillfället, men det har varit svårt för oss att visa på våra uppgifter. Det är viktigt att titta på om vi kan förbättra hur vi motiverar och dokumenterar våra beslut, säger Niklas Wallentin.

Rådman Axel Talierco, Stockholms tingsrätt, Niklas Wallentin, verksjurist Arbetsförmedlingen och Katri Linna, diskrimineringsombudsman har kommenterat domen. Se intervjuerna i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.