Foto: arkivbild SVT

”Arbetsmarknaden måste reformeras”

Uppdaterad
Publicerad

Att nyanlända snabbt får arbete är en grundförutsättning för integration, menar forskare på Linnéuniversitetet.

Mats Hammarstedt är professor i nationalekonomi och har bland annat studerat utrikes föddas position på arbetsmarknaden. Han ser en stor utmaning i att integrera de flyktingar som kommit till Sverige de senaste åren.

– Kontakten med arbetsmarknaden måste ske snabbt. Initial arbetslöshet är förödande.

Han tycker därför att Torsås kommuns initiativ med praktik redan under asyltiden låter som ett utmärkt exempel på bra integrationsarbete.

Han vill däremot problematisera bilden av att asylmottagningen ska rädda försörjningen av en åldrande svensk befolkning. Enligt Mats Hammarstedt visar forskningen att det avgörande för att nyanlända ska komma i arbete är utbildningsnivå och språkkunskaper.

”Arbetsmarknaden måste förändras”

Även om många av de nyanlända är välutbildade och talar god engelska, så gäller det långt ifrån alla, påpekar Mats Hammarstedt. En stor andel saknar utbildning utöver grundskola. Att integrera dem på en arbetsmarknad där jobben har en hög grad av kvalifikation är med Mats Hammarstedts egna ord ”nästan en omöjlig ekvation”. Han menar därför att arbetsmarknaden måste reformeras.

– Det behövs rejäla reformer, till exempel sänkta eller subventionerade ingångslöner, säger Mats Hammarstedt, väl medveten om att det är ett laddat område.

Exakt vilka åtgärder som ska sättas in vill han därför lämna över till politikerna. Men han är bestämd med att det måste bli lättare att få jobb och att det måste finnas jobb som är enklare att klara av.

– Alternativet är att flyktingar inte får jobb alls. Det måste man vara ärlig och erkänna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.