Elva byggarbetsplatser på Öland och i Kalmar stoppades av arbetsmiljöverket eftersom det fanns allvarliga säkerhetsbrister. Foto: Samuel Pettersson/TT

Arbetsmiljöverket stoppade elva byggarbetsplatser på Öland och i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Ett 40-tal arbetsplatser, främst inom bygg, på Öland och i Kalmar fick förra veckan oannonserade besök av arbetsmiljöverket. Myndigheten hittade så stora säkerhetsbrister att elva byggarbetsplatser stoppades.

– Du ska vara skyddad så att du inte trillar ner, ingen ska bli skadad på jobbet, säger Helen Magnusson, enhetschef på Arbetsmiljöverket.

Det var en myndighetsgemensam insats, där Arbetsmiljöverket tillsammans med polisen valde att inspektera 37 arbetsplatser främst inom byggbranschen, på Öland och i Kalmar.

Företagen som inspekterades valdes ut av myndigheterna eftersom byggbranschen i flera fall visat sig vara extra utsatt för till exempel fusk och brottslighet. 

Inget fallskydd

På elva byggarbetsplatser fanns allvarliga säkerhetsbrister när det kommer till fallskydd – en skyddsåtgärd som ska minska riskerna att någon kan falla från hög höjd. Det kan innebära en byggställningen eller en personlig sele.

– De allvarligaste bristerna är bristerna på fallskydd. Är man på ett tak, på över två meters höjd och inte har fallutrustning i form av ställningar kan det bli allvarliga skador, säger Helen Magnusson. 

Stoppas från att bygga vidare

De elva företagen som omfattas av stoppet får nu inte utföra några arbeten på taken innan myndigheten gjort ett återbesök.

– Det saknades fallskydd på många av de här ställena. Det är jätteallvarligt. Faller du från en höjd över två meter kan du bli svårt skadad, säger Helen Magnusson.

Företagen får betala böter.

Kontrollerade utländska arbetstagare

I samma inspektion kontrollerade även myndigheterna om utländska arbetstagare var på plats och att personerna i så fall stämde överens med myndighetens register.

– Det var några företag som hade fler personer än vad som var anmält i registret. Men överlag tycker jag de var skötsamma, säger Helen Magnusson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.