De smittade personerna har troligtvis fått i sig råa ägg, eftersom salmonellabakterier dör vid upphettning på runt 65 grader. Foto: TT/Arkivfoto

Arbetsmiljöverket utreder smittorisk för personal hos C A Cedergren

Publicerad

Hundratusentals höns har avlivats efter två stora salmonellautbrott hos Sveriges största äggproducent – CA Cedergren i Fliseryd. Nu utreder Arbetsmiljöverket om det finns smittorisk för personalen, skriver P4 Kalmar.

I en arbetsmiljötillsyn kväver myndigheten att få ta del av riskbedömningar och förebyggande åtgärder på företaget. Men begär också information om förvaring och användning av personlig skyddsutrustning.

I januari återkallades en stor mängd ägg, och 164 000 hönor fick avlivas, efter att man upptäckt salmonella vid en rutinkontroll. En månad senare kom ett nytt salmonellalarm och ytterligare 160 000 hönor fick avlivas.

Ett år tidigare fick en halv miljon hönor avlivas, då på grund av fågelinfluensa.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör i klippet ovan konsumenternas tankar om de smittade äggen. Foto: William Frykfeldt/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.