Så här kan arenan i Oskarshamn komma att se ut i framtiden om det blir en ombyggnation av den befintliga. Foto: Oskarshamns kommun

Arenafrågan i Oskarshamn: Så blir en utbyggd arena

Uppdaterad
Publicerad

Nu är utredningen om en ombyggnad av arenan i Oskarshamn färdig. Enligt den får inte SHL-laget, IK Oskarshamn, sitt främsta önskemål tillgodosett – att utöka antalet publikplatser.

Arenafrågan har stötts och blötts i Oskarshamn under flera år. I mars kom IK Oskarshamn med förslaget att bygga en helt ny arena. 

– För att kunna vara med i SHL och Hockeyallsvenskan behövs en högre publikkapacitet och andra kommersiella möjligheter i arenan, sa klubbchef Martin Åkerberg till SVT i våras.

Kommunen är däremot är osäker på vad som skulle bli bäst: bygga en helt nya arena eller rusta upp den befintliga. De har därför utrett båda förslagen.

Första förstudien klar

Nu i december presenterades bildningsförvaltningens förstudie för en ombyggnation av arenan. Den ska jämföras med förstudien för en helt ny arena – en utredning som inte har presenterats ännu. Slutgiltigt beslut beräknas fattas i januari.

Entrén får ansiktslyft

I förstudien som presenterades under fredagen ges förslag på hur den befintliga arenan skulle kunna byggas om.

Förutom förslaget att ge entrén ett ansiktslyft kan arenan få en ny souvenirshop, ny kiosk, sexton nya toaletter och nya serveringsytor.

Man vill bygga ut den östra långsidan för att bland annat ge plats för media. Den södra kortsidan byggs ut i två plan med plats för exempelvis nya omklädningsrum, gym, personalrum samt utökade ytor för IKO:s herr A-lag.

Tillgodoser inte IKO:s önskemål

Flera av IK Oskarhamns önskemål prioriteras bort i den totala rambudgeten på 137 miljoner kronor. Ett av de dominerande behoven är att utöka publikkapaciteten från 3275 till minst 4000. I bildningsnämndes förstudie ges endast plats för tio fler åskådare då budgeten inte tillåter mer.

– Vi är ganska nöjda utefter de förutsättningar vi haft. Med den budget vi haft har vi nått långt säger, Daniel Stenberg fritidschef i Oskarshamns kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer