Foto: Johan Nilsson/TT

Liga krockade bilar med flit – blåste försäkringsbolag

Uppdaterad
Publicerad

Länsförsäkringar Kronoberg har avslöjat en liga som misstänks ha arrangerat trafikolyckor för att få ut försäkringsersättning. En välorganiserad gruppering ska vara inblandade i ett 30-tal arrangerade olyckor.

Enligt Länsförsäkring Kronoberg har ett tiotal personer medvetet krockat bilar i Kronobergs län, för att sedan kunna få sina fordon inlösta och ersatta av kontanter. Det skriver Smålandsposten.

David Grann, chef för personskador och utredning vid Länsförsäkring Kronoberg och före detta polis, menar att det är en form av penningtvätt.

– På handlingar och annat som vi får in som underlag för ersättningen försöker man höja värdet på bilen. På handlingen kan det exempelvis stå att bilen köpts för 60 000 kronor, men den kanske inte är värd mer än 20 000, säger han till tidningen.

Kolliderade med ovetande förare

Den misstänkta ligan avslöjades under förra året. Vid vissa tillfällen kände de båda inblandade förarna till bedrägeriplanen, och i andra fall var det bara en av förarna som var inblandad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.