Sven Ekberg, upphovsmannen till Ölands skördefest. Foto: SVT

Arrangörerna räknar med nytt besöksrekord på Ölands skördefest

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen avslutades den 22:a upplagan av Ölands Skördefest och även i år räknar arrangörerna med att slå besöksrekord.

– Förra året besökte över 250 000 personer skördefesten som fortsätter att växa. I år räknar arrangörerna med att närmare 300 000 har besökt ön, säger Sven Ekberg. 

Upphovsmannen Sven Ekberg kom med idén till skördefesten på Öland, när han 1996 besökte matfestivalen ”Good Food Festival” på den lilla ön Jersey i den engelska kanalen. Sedan skrev han ner ett förslag.

Ölands skördefest 2018
Sven Ekbergs förslag som han skrev 1996. Foto: SVT

– Jag gjorde ett radioinslag på Jersey om matfestivalen på ön och tog med mig idén hit. Visst är det fantastiskt att se utvecklingen så här 22 år senare, säger Sven Ekberg.

Omsätter omkring 300 miljoner

Skördefesten har förlängt säsongen på Öland och omsätter enligt en studie från Linnéuniversitetet omkring 300 miljoner kronor varje år. 

 – Det betyder mycket för Öland och för sysselsättningen, jag trodde inte att den skulle överleva så länge men nu utvecklas den för varje år och det är kul att se.

Om det inte varit för skördefesten hur hade den här helgen sett ut då? 

– Då hade vi stått här ganska ensamma. Kom tillbaka på måndag, då har vi stängt, säger Sven Ekberg. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ölands skördefest 2018

Mer i ämnet