Foto: TT

Vimmerby säljer Astrid Lindgrens Näs

Publicerad

Vimmerby kommun gör sig av med Astrid Lindgrens kulturcenter på Näs. Affären är värd 14,5 miljoner kronor.

Under våren kommer den nye ägaren att betala 14,5 miljoner kronor för kulturcentret Astrid Lindgrens Näs. Köparen är Astrid Lindgrens värld.

– Vi känner att det kan utvecklas mer, säger Nils Nyman som är vd för Astrid Lindgrens världs moderbolag Salikon förvaltning.

Hemlighetsfull ägare

Affären undertecknades av samtliga parter i går måndag. Pengarna kommer att betalas i samband med tillträdet 1 april.

– När vi tillträder ska vi berätta mer vad som händer med centret, säger Nils Nyman.

Astrid Lindgrens Näs består av huset där Astrid Lindgren växte upp, den gamla prästgården som förvandlats till ett kunskapscentrum och paviljongen som invigdes år 2007 av kronprinsessan Victoria.

– Barndomshemmet ägs av Astrid Lindgrens brorsdöttrar. Men vi får disponera det för guidade visningar. Allt det övriga ingår i affären, säger Nils Magnus Angantyr på Astrid Lindgrens värld.

”Kommunen ska syssla med välfärd”

I trädgården nära barndomshemmet finns också sockerdricksträdet.

– Vi har arbetat fram ett avtal som alla parter är nöjda med. Det här betyder mycket för hela kommunen, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M).

Kommunalrådet har tidigare kommenterat försäljningen i Vimmerby Tidning:

– Det finns bättre ägaren än en kommun, som ska syssla med välfärd.

Fotnot: Tidigare uppgav SVT Nyheter Småland felaktigt att Astrid Lindgrens barndomshem säljs. Barndomshemmet finns på området men har alltid ägts av Astrid Lindgrens brorsdöttrar. De fortsätter att äga hemmet. Den nye ägaren Astrid Lindgrens värld har rätt att disponera barndomshemmet för guidade turer, uppger Nils Magnus Angantyr på Astrid Lindgrens värld.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer