Betty E Wassenius, personlig tränare, tror inte på nyttan av att äta råa ägg. ”Tillaga det på något sätt, så blir det lättare för kroppen att ta upp proteinet och vitaminer.” säger hon. Foto: SVT/Johanna Svensson

Ät det hyllade livsmedlet på rätt sätt

Uppdaterad
Publicerad

Ägg är naturens eget superlivsmedel och hyllas för sina många näringsämnen. Men spelar det någon roll hur vi tillagar det? Kan den ovala proteinbomben vara mer eller mindre nyttigt?

Ägg är ett riktigt kraftpaket av näring och energi och det innehåller nästintill alla nyttigheter vi behöver få i oss. 

– Det finns mängder med proteiner, mineralämnen och vitaminer i ägg och det passar i nästan alla kulturer. Det är ett fantastiskt livsmedel, säger Kerstin Arvidsson, dietist på Länssjukhuset i Kalmar.  

Konsumtionen av ägg fortsätter att öka i Sverige, men under påskveckan är den extra stor. Då beräknas vi äta vi cirka 70 miljoner ägg, vilket är ungefär dubbelt så mycket som under årets övriga veckor, enligt Svenska Ägg. 

– Vi ser en tydlig mat- och hälsotrend som gynnar äggen. Vi äter mer ägg under hela året, säger Astrid Lovén Persson som är verksamhetsledare för branschorganisationen Svenska Ägg.  

Ät ägg på rätt sätt

Men det kan ha avgörande betydelse vad vi väljer att göra med äggen innan vi äter upp dem, i alla fall om vi vill vara säkra på att få i oss alla näringsämnen och vitaminer från det naturliga kraftpaketet. 

När boxaren Rocky Balboa valde att dricka råa ägg för att maximera sin träning i filmen Rocky för några decennier sedan var hans proteindryck inte roligare än just så. I dag är det många som fyller ut sina hemmamixade, färgglada smoothies, eller till och med kaffe, med ett mixat, skummat ägg. För att på så vis få i sig gott om naturliga proteiner, istället för att köpa drycker med pulverprotein i. Men hur bra är det att äta råa ägg?

Så länge vi håller oss till svenska ägg är det ingen fara att äta dem råa. Det slår Livsmedelsverket fast.  

– Om äggen kommer från Sverige, Danmark, Norge eller Finland så är det ingen risk för till exempel salmonella, säger Christina Lantz, mikrobiolog på Livsmedelsverket. 

Bättre med kokta ägg

Det är ändå bättre att tillaga äggen än att äta dem råa, eftersom det gör det enklare för kroppen att ta upp alla fina nyttigheter. 

– Proteinerna i ägget blir betydligt mer tillgängligt för oss om det är tillagat. Det är inte dåligt att äta råa ägg, men en del av det högkvalitativa proteinet går förlorat, säger Kerstin Arvidsson.  

Anledningen till att det blir ett sämre protein- och näringsvärde av den råa versionen är att den innehåller ämnen som försvårar för kroppen att bryta ner protein, samt att upptaget av B-vitamin hämmas.  

I dagsläget finns det ett ganska dåligt underlag för att se exakt hur mycket protein som går förlorat av att äta råa kontra tillagade ägg, men enligt uppgift kan det var så mycket som 50 procent, jämföra med cirka 5 procent när man äter tillagade. Det säger Ola Wallengren som arbetar på enheten för Klinisk Nutrition på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.  

Äter du själv råa ägg? 

– Nej, nej. Inte i dag. Fast jag har gjort det, innan jag visste om detta, säger han. 

Hårdkokt eller löskokt?

Däremot spelar det ingen roll hur vi väljer att tillreda äggen. Det är snarare en smaksak om vi vill ha dem hårdkokta, lösa, i en omelett, äggröra eller någon annan form, enligt Kerstin Arvidsson på Länssjukhuset i Kalmar.  

– När det gäller mat så är det alltid bra med omväxling, och ägg går att tillaga på så många fantastiska sätt, säger hon.  

Hennes egen favorit just nu är äggkräm, hårdkokt ägg som mosas och blandas med majonnäs och lite salt. 

Betty E Wassenius är persnlig tränare. Hon känner till många i träningsvärlden som väljer att äta råa ägg, för att ”så gör Sylvester Stallone i filmen Rocky”.  

Men Betty rekommenderar sina kunder att tillaga äggen för att få ut maximalt av det. För egen del brukar hon knäcka ett ägg på havregrynen till frukostgröten, tillsätta vatten och salt och låta ingredienserna sjuda på spisen. 

– Då får jag mer mättnadskänsla tack vare proteinet i ägget, säger hon.  

– När jag tänker mat tänker jag mycket näring, att den ska hålla mig mätt, vara god och aptitlig. Vi pratar om kosttillskott och proteinpulver i träningssvärlden, men för en vanlig motionär är det faktiskt bortkastade pengar. Det är bättre att ta ett glas mjölk eller äta ett ägg, säger hon.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.