Åtalad förlossningsläkare frias

Uppdaterad
Publicerad

Eksjö tingsrätt friade i dag en före detta förlossningsläkare i Eksjö för hans agerande under den uppmärksammade förlossningen vid Höglandssjukhuset våren 2011 då barnet dog och mamman fick mycket allvarliga skador i underlivet.

Läkaren stod åtalad för vållande till annans död och för vållande av kroppsskada eftersom han avstod från att förlösa med kejsarsnitt och istället valde att genomföra en vaginal förlossning trots komplikationer där fostret fastnade inne i modern.

Men rätten ogillar åtalet trots att läkaren använt sugklocka vid betydligt fler tillfällen och under längre tid än vad både de lokala och nationella riklinjerna anger.

Hilda dog vid födseln

Har agerat felaktigt

Tingsrätten konstaterar att läkaren genom att använda sugklocka istället för kejsarsnitt inte har agerat i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet. Å andra sidan går det inte att fastställa att det var sugklockan som orsakade barnets död.

Vid frågan om läkaren kan ställas till svars för de omfattande skadorna i mammans underliv menar rätten att mamman fick skadorna i en extrem situation. Åklagaren har inte lyckats motbevisa att läkaren hamnade i ett nödläge och agerade utifrån det. Därför ogillas även åtalet för vållande till kroppsskada.

Läkarens advokat nöjd

Läkarens försvarsadvokat, Ulrika Borg, säger i en kommentar att hon är nöjd med domen.

– I ett mål av det här slaget finns det inte några segrare, men det är glädjande att rätten har tagit till sig min och min klients resonemang om att det var oförutsedda omständigheter och komplikationer som orsakade den mycket olyckliga utgången av förlossningen.

Även ordföranden för Sveriges Läkarförbund Marie Wedin är nöjd med Eksjö Tingsrätts friande dom mot läkaren.

– Vi ser helst att eventuella misstag inom sjukvården behandlas av sjukvårdens egna sanktionsorgan. Men om tex läkare hamnar inför rätta känns det tryggt att tingsrätten har så höga beviskrav som den nu visade sig ha.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hilda dog vid födseln

Mer i ämnet