I de misstänkta personernas telefoner fanns bilder där de poserar med vapen som tros vara stulna. Foto: polisens förundersökning

Sex personer åtalas för vapenstöld – poserade på sociala medier

Publicerad

Sex personer i 25-årsåldern åtalas misstänkta för grov stöld och grovt vapenbrott efter ett inbrott i Väckelsång i Tingsryds kommun.

Inbrottet inträffade i augusti. Tre av personerna ska ha brutit sig in i en villa i Väckelsång och stulit fem jaktgevär med tillhörande ammunition, en motorcykel och ett skinnställ. Stölden ska ha skett dagtid när husägarna var på jobbet.

Vid husrannsakan hittades också stulen ammunition Foto: polisens förundersökning

En av de misstänkta gärningsmännen är släkt med de boende i huset och utnyttjade sin kunskap om vad som fanns i huset för att ta sig in i vapenskåpet. Kvinnan pekas i förhör även ut som den som varit drivande bakom inbrottet. Själv nekar hon till brott.

Stöldgods hemma hos de misstänkta

Efter inbrottet ska de ha spritt ut stöldgodset hemma hos sig själva på adresser i bland annat Tingsryd och Ronneby. Vid husrannsakan på flera platser hittade polisen stöldgodset men också narkotika. I de misstänktas telefoner hittade polisen bilder där de poserar med de stulna vapnen. Flera av bilderna ska ha delats i sociala medier. Flera av de åtalade har även gjort sökningar på nyheter om inbrottet och vapenstölden i sina telefoner dagarna efter brottet ska ha ägt rum.

Enligt åklagaren ska brotten bedömas som grova eftersom de åtalade dels kört omkring med vapen och ammunition men också varit påverkade av droger när de gjort det. Dessutom är det enligt åklagaren en försvårande omständighet att de brutit sig in i en bostad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer