Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Jan-Eric Lundberg

Unika fågelskulpturer av skogsrester på Ljungbergmuseet i Ljungby

Publicerad

Skogspinnar och annat materiel från naturen har i Per-Otto Siöströms händer blivit till unika konstverk föreställande fåglar i olika skepnader. Mycket humor präglar utställningen. Per-Otto Siöström föddes i Angelstad som ligger utanför Ljungby 1945 och han dog förra året.

Att göra fåglar av trästycken, skogspinnar och annat från skogen var Per-Otto Siöströms passion. Hans dagliga gärning var som tandläkare, men att göra fåglar i olika former brann han också för.

Som besökare på Ljungbergmuseet kan man i fågelskulpturerna finna olika sorters fåglar, många med långa ståtliga näbbar.

Sandra Zacheusson-Lindeberg är intendent på Ljungbergmuseet.

– Det är jättemycket humor och glimten i ögat hela tiden och mycket värme.

I klippet ovan får du följa med på en rundtur bland fågelskulpturerna.

En av kortväggarna i utställningen är himmelsblå med en fond av björkstammar där ”fåglar” av olika sorter sitter.

Ville aldrig ställa ut sina skulpturer

Känslan som infinner sig inne bland fågelskulpturerna blir lite som i en saga där fåglar och varelser från en annan tid uppenbarar sig.

– Per-Otto ville hela tiden göra fåglar, men han ville inte ställa ut. Han plockade materiel och samlade i sin verkstad så att han hade när det var dags att göra sina små konstverk, säger Sandra Zacheusson-Lindberg.

Utställningen i Ljungby pågår till den 12 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.