Elin Boberg från Länsstyrelsen i Kalmar län och Frida Gustafsson från Borgholms kommun planterar blommande växter i det området som ska bli ett 60000 kvadratmeter stort bi-paradis. Nästa sommar ska luften här vara fylld av surr av bin och andra insekter, hitlockade av varm sand och blommande växter. Foto: Karin Ahlgren

Gigantisk sandlåda ska rädda unika sandbin på Öland

Uppdaterad
Publicerad

Ett sex hektar stort paradis för bin håller på att färdigställas på mellersta Öland. Genom att återskapa den typen av natur som fanns förr i tiden är tanken att ovanliga arter av sandbin ska få en plats att leva och utvecklas på.

Det är sand så långt ögat kan se på Amerikavägen i Borgholms kommun. Förra året förbereddes marken för den plantering av växter som äger rum just nu av hundratals plantor av stor och liten blåklocka, fältvädd, åkervädd, kärringtand, getväppliong och väddklint.

– Alla de arterna hör naturligt hemma här och är växter som de ovanliga och sandbina är beroende av, säger Elin Boberg som är natruvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Kalmar län.

Gigantisk sandlåda

Området som är iordninggjort för bina är 60 000 kvadratmeter  stort och påminner just nu om en gigantisk sandlåda eftersom området röjts på träd och låga växter för att plocka fram den bara sanden som de olika sorterna av sandbin behöver för att bygga bon. Om något år ska växterna som planteras ut nu blomma och skapa den miljö som bina behöver.

Flera ovanliga arter

Utöver plantor sås också blomfrön in på området.

– Just nu har bina tagit vinter och ligger i sina hålor, men till våren kommer det förhoppningsvis att vara massa surr i luften, säger Elin Boberg.

Projektet på Amerikavägen sker i samarbete mellan Länsstyrelsen i Kalmar län och Borgholms kommun.

– Vi har riktigt ovanliga arter av bin här i området, som rapssandbi och stäppsmalbi kan vi återfå några av de arterna hit, då har vi verkligen fått lön för mödan, säger Frida Gustafsson som är miljöstrateg på Borgholms kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.