Josefin Ekström har flyttat från Malmö med familjen till Häradsbäck, hon ville flytta bort från blåsten. Ludvig Rydiander har efter några år på annan ort flyttat tillbaka med sin familj, han ville tillbaka till sina rötter. Foto: Jan-Eric Lundberg/SVT

Inflyttade familjer trivs med service och aktiviteter

Publicerad

Lugn landsbygd men med tillgång till service och aktiviteter. Häradsbäck har lyckats vända en negativ befolkningstrend.

– Vi tycker att det är viktigt att bygden lever, säger Josefin Ekström som flyttat hit med familjen från Malmö.

Mellan åren 2004 och 2015 hade Häradsbäck en negativ befolkningsutveckling. Nu har den trenden brutits och en liten inflyttning har skett. Mette Adolfsson, projektledare för bygdebolaget Härlundabygden AB, säger att det inte finns några tomma hus på orten längre.

Josefin Ekström har flyttat hit med man och barn. Familjen har tidigare bott i Malmö. De sökte sig till något lugnare – men uppskattar den service som finns i Häradsbäck.

– Att det finns ett dagis och att det finns en affär om man behöver handla, säger Josefin Ekström.

Har återvänt till rötterna

Ludvig Rydiander med familj ville tillbaka till sina rötter i Häradsbäck.

– Vi har bott på en annan ort i många år och nu har vi kommit på att vi vill komma tillbaka, säger Ludvig Rydiander.

Ludvig och sonen Vidar spelar pingis i den nästan helt nybyggda aktivitetshallen. Det finns stora ytor här inne, både för att spela pingis och att pyssla.

Och Ludvig Rydiander säger att utvecklingen på orten betyder jättemycket.

– Hade inte den här aktivitetshallen funnits så hade vi inte haft något annat i byn än husen. Och den här hallen betyder kanske att vi kan få folk att flytta hit också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.