Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Julia Berg (S) är utbildningsnämndens ordförande i Växjö kommun. Foto: Rebecca Karlsson/SVT

Återvändarskola i Växjö – bara för elever från Teleborg centrum

Publicerad

En återvändarskola för alla elever med hög frånvaro i hela Växjö kommun. Ja, så lät det när det politiska styret i Växjö kommun tidigare i år presenterade konceptet på en specialanpassad skola för elever med total eller hög frånvaro. Men nu när skolan startat visar det sig att den endast är till för elever från Teleborg centrums högstadium.

Tre miljoner kronor är avsatta för återvändarskolan under 2023. Pengar som går till en specialpedagog, en ämneslärare och en elevkoordinator.

– Sedan får vi se vad som händer med budget 2024 men där har vi varit tydliga med att satsa på skolan. Och återvändarskolan är ett koncept som man inte kan ge så kort tid utan det här är något vi får fortsätta med och budgeten ser inte ut att drastiskt förändras för den verksamheten, säger Julia Berg (S), ordförande i utbildningsnämnden i Växjö kommun.

Samtidigt säger läraren på återvändarskolan Mathias Ahrn att om de ska klara av att ta emot fler elever kommer tre tjänster inte att räcka till.

– Om man väljer att öppna upp för alla så skulle vi behöva vara fler. Med den personal som vi är nu så är ett tiotal elever det vi kan hantera. För vi måste ha i beräkningar att om vi tar hit fler elever som vi lovar att jobba med så måste vi leverera kvalitet i det vi gör, det här får inte bli en förvaring, säger han.

Skolfrånvaron ökar i Växjö kommun

Skolfrånvaro är ett fortsatt stort problem i Växjö kommun. Det visar färska siffror i en rapport som kommunen gjort. Där framgår att frånvaron i grundskolan ökat under vårterminen 2023 i jämförelse med höstterminen 2022 och att fler elever på högstadiet har en frånvaro på över 60 procent.

Även på mellanstadiet ses en ökning, främst i gruppen elever med en frånvaro på mellan 15-39 procent.

Lovat återvändarskola till alla

I februari i år intervjuade SVT Småland Magnus P Wåhlin (MP) om återvändarskolan. Han sa då att den skulle vända sig till omkring 50 elever runt om i kommunen med hög frånvaro. Men återvändarskolan som nu startat vänder sig enbart till elever kopplade till Teleborg centrum skola.

Varför återvändarskolan inte gäller alla hör du i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.