Foto: Thomas Winje Øijord/TT

Avancerade hackare lurar småländska företag

Publicerad

Flera företag i Kronoberg och Kalmar har drabbats av en ny form av bedrägerier där bedragarna kartlägger sina offer i månader genom att hacka in i sig i företagens mailservrar. Hittills har bedragarna lyckats bluffa till sig hundratusentals kronor genom transaktioner som gått till utlandet.

Bedragarnas metod, som Kristianstadsbladet var först att berätta om, är ny i Sydsverige. Istället för att skicka ut chansartade mejl har hackarna i de här fallen tagit sig in i företagets servrar. I månader har de kartlagt organisationen: vem som tar beslut och vem som sköter överföringar av pengar. Sedan slår de till.

– I precis rätt situation så stoppar de ett mejl angående till exempel en transaktion och uppger sig själva vara företagets vd som vill ha pengar överförda till ett specifikt konto, säger Robert Loeffel som är presstalesperson på polisen i region syd.

Lurades på 200 000

I förra veckan drabbades ett företag i Kristianstad. En person med ansvar för ekonomin fick ett mail som såg ut att vara från företagets vd – om att brådskande föra över en pengar till ett utländskt konto.

– I det här fallet upptäckte inte personen att det var en bluff och bedragarna lyckades komma över 200 000 kronor, säger Robert Loeffel.

Småländska företag drabbade

De senaste veckorna har det även kommit in anmälningar om liknande brott från både stora och små företag i Kronoberg och Kalmar län. Och det kan röra sig uppåt miljonbelopp som bedragarna försöker lura till sig.

– Vi vill uppmana alla som får liknande mejl att alltid ta telefonkontakt med den som mejlet sägs komma ifrån. Betala aldrig ut några pengar utan att göra det, säger Robert Loeffel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer