EU-migranterna packade ihop sig efter att ha blivit avhysta från platsen de bott på. Foto: Niclas Wimmerberg

EU-migranter avhystes i Mönsterås

Publicerad

På måndagen avhyste Mönsterås kommun ett antal tiggande EU-migranter som slagit läger på en parkeringsplats.

– De bodde på en plats där det inte fanns varken vatten, el eller toalett. Hur det ser ut i närheten får var och en föreställa sig själv, säger Claus Kempe, informationschef på Mönsterås kommun, till SVT Nyheter Småland.

Sov i container

Enligt honom bodde de tiggande EU-migranterna i bilar, en container och under presenningar. För att värma sig eldade de i ett eldkar med stenar.

– Vi vill inte tänka på vad som skulle ha hänt om de här containrarna hade tömts när någon av dem legat där och sovit, säger Claus Kempe.

Han berättar att polisen varit på plats flera gånger efter att kringboende ringt och klagat på EU-migranterna stört ordningen. Men exakt vilken sorts störningar det handlar om vet han inte.

– Det får du kolla med polisen, det vet inte jag, säger Claus Kempe.

Försökt få till frivillig flytt

Flera förvaltningar har varit inblandade i ärendet och enligt Kempe har kommunen varit på plats för att förmå de här personerna att flytta på sig frivilligt.

Hur många gånger har man försökt med det?

– Det kan jag inte säga säga men jag har själv varit där vid ett tillfälle, säger Claus Kempe.

Kommunen har haft möte med tiggarna och erbjuder hjälp med bokning av biljetter hem till Rumänien.

– De verkar inte vilja ha någon hjälp med hemresa, utan hoppas att vi kan hjälpa dem med boende här, säger Claus Kempe.

– Vi har ingen möjlighet att ställa upp med något boende för tiggare som kommer hit, det är en knepig situation för oss eftersom det handlar om skattepengar, fortsätter han.

Har kontaktat kyrkan

Efter avhysningen vände sig EU-migranterna till kyrkan.

– De kom hit och fikade efter de blivit avhysta. De var oroliga över sin framtid, säger kyrkoherde Alf Johansson. Men inte heller han kunde ge dem något större hopp.

– Vi kan inte erbjuda nio personer ett boende i kyrkan, det är omöjligt, säger Alf Johansson, som menar att kommunen måste ta ansvar för situationen.

Beslut av Kronofogden

SVT Nyheter Småland har tidigare rapporterat att Mönsterås kommun vänt sig till Kronofogden med ärendet, med begäran om så kallad handräckning.

Kronofogden har bifallit kommunens begäran mot bakgrund av att EU-migranterna olovligen bosatt sig på kommunens mark och att bosättningen medför olägenheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.