Anna Norlin är distriktsveterinär och arbetar i veterinärförbundets normgrupp med att skapa riktlinjer och ge råd till medlemmar. Foto: SVT

Avliva sällskapsdjur – en växande tvistefråga bland veterinärer

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvården för sällskapsdjur har utvecklats enormt de senaste åren. Så också ägarnas vilja att söka avancerad veterinärvård. Och frågan om att avliva sällskapsdjur har nu blivit omtvistad bland veterinärer.

– Vi har i dag svårare att prata om avlivning och flera av våra kunder är inte bekväma i det, säger Anna Norlin som är distriktsveterinär och arbetar i veterinärförbundets normgrupp med att skapa riktlinjer och ge råd till medlemmar.

”Ses i dag som sista utvägen”

Samtidigt som vården för sällskapsdjur utvecklats och efterfrågan på avancerad veterinärvård ökar har också frågan om avlivning blivit mer känslig inom veterinärkåren.

– Tidigare har vi sett avlivning som ett behandlingsalternativ av många. I dag ses det mer som sista utvägen, säger Anna Norlin.

Veterinärkåren är splittrad i frågan.

– I dag har vi kollegor som tycker att det är svårt att avliva friska djur. Sedan har vi andra kollegor som tycker att vi erbjuder för avancerad vård och önskar att frågan om avlivning lyftes oftare, säger Hanna Norlin.

Flera frågor om avancerade ingrepp

Veterinärförbundets normgrupp har på senaste tiden fått in flera frågor från veterinärer som handlar om etik.

– Hur ska jag förhålla mig till det avancerade ingreppet som en djurägare efterfrågar? Är det okej att operera bort hundens ögon? Är det okej att göra en permanent öppning i luftstrupen så att djuret kan andas bättre? De frågorna fick vi inte tidigare, säger Anna Norlin.

Den uppkomna osäkerheten kan i förlängningen drabba djuren, menar hon.

– När vi tycker olika i de här frågorna blir vi också otrygga i våra beslut. En risk är att vi inte vi inte vågar lyfta frågan om avlivning och att djurets lidande förlängs. Detta är något vi måste diskutera och titta närmare på inom veterinärkåren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.