Foto: TT

Avstå torsk från Östersjön men ät gärna sill

Publicerad

Den som vill äta hållbart fångad fisk bör avstå såväl torsk från Östersjön som makrill från nordöstra Atlanten, enligt WWF:s årliga fiskguide. Men allt är inte mörker i fiskevattnen. Fiskexperten Karin Glaumann menar till exempel att sill har många fördelar.

Världsnaturfonden (WWF) delar in de runt 80 arterna i sin guide i kategorierna grönt, gult och rött ljus. Överlag går det sämre för fyra av de tio vanligaste matfiskarna på den svenska marknaden. Utöver den nämnda torsken och makrillen får nordhavsräkor fiskade i södra Norge rött ljus, och sill från flera olika områden går från grönt till gult ljus.

Torskfiske utanför Norge 2015. Arkivbild Foto: TT

Många fördelar

Det finns ingen fisk som enbart har grönt ljus. Men det finns fisk med endast grönt och gult. Som sillen.

-Sill är en fisk som är bra att äta. Mycket ligger på grönt ljus i dagsläget. Det finns vissa undantag, men generellt är det väldigt klimatvänligt att äta sill, säger Karin Glaumann.

-Eftersom det är en stimfisk så får man upp väldigt mycket fisk utan särskilt stor ansträngning, så klimatutsläppet per kilo fisk blir relativt lågt. Sill har många fördelar, säger hon.

Grönt ljus – ät gärna

Lax: KRAV- och ASC-certifierad.

Torsk: MSC- och KRAV-certifierad.

Sill: MSC- och KRAV-certifierad. Sill fiskad i östra Östersjön. Generellt om fiskad i nordöstra och nordvästra Atlanten.

Räka: MSC- och KRAV-certifierad.

Gult ljus- var försiktig

Lax: Odlad i öppna kassar i Norge eller övriga Nordostatlanten. Stödutsatt lax från Sverige eller norra Europa.

Torsk: Om fiskad med garn i Skagerrak och Kattegatt. Om fiskad med garn och lina i Barents hav, Norska havet och vid Svalbard.

Sill: Vårlekande sill från Skagerrak, Kattegatt inklusive västra Östersjön. Om fiskad med ringnot utanför Kanada. Om fiskad med trål utanför Irland, Skottland, i Keltiska havet och Engelska kanalen.

Räka: Om fiskad utanför Kanada, i Barents hav, Norska havet eller utanför Grönland eller Island.

Rött ljus – låt bli

Lax: Vildfångad lax från Nordostatlanten (inklusive Östersjön). Om odlad i öppna kassar i Sydamerika.

Torsk: Generellt om fiskad i Nordost eller Nordvästatlanten inklusive Östersjön. Norsk kusttorsk.

Räka: Övriga fisken och fångstområden.

Arter som bör undvikas helt: Ål, haj (pigghaj), rocka, vitling och röd snapper, eftersom de saknar gröna eller gula alternativ i guiden.

Fiskätandet minskar

I Sverige äter vi i genomsnitt 12,5 kilo fisk och skaldjur per person varje år. Det motsvarar knappt två portioner i veckan, och är en minskning jämfört med våra matvanor för fem år sedan,

Det svenskarna äter mest är lax, sill, torsk och räkor.

Det finns runt 80 olika matfiskar på den svenska marknaden. De tio vanligaste står för 80 procent av konsumtionen och är följande: lax, sill/strömming, torsk, räkor, bonit/tonfisk, Alaska pollock, makrill, gråsej och regnbåge.

Knappt 30 procent av matfisken i Sverige kommer från det inhemskt fiske och inhemska odlingar. Resten importeras, främst från Norge, Danmark och Kina.

Källa: Världsnaturfonden WWF

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.