Naturreservatet innehåller bland annat ett aktivt kungsörnsrevir. Foto: TT Bild

Avverkade ”storslagen vildmark” – skogsbolag straffas med böter

Uppdaterad
Publicerad

Södra skogsägarna i Växjö har avverkade närmare fem hektar skog i naturreservatet Storasjöområdet utanför Lenhovda utan att ha tillstånd för det. Skogsbolaget har därför gjort sig skyldig till brott mot områdesskydd och straffas med böter.

Södra skogsägarna får en företagsbot på 50 000 kronor för avverkningarna i naturreservatet som skedde i slutet av september 2018.

Storslagen vildmark

Det stora reservatet betecknas av länsstyrelsen som ”storslagen vildmark” och innehåller ett aktivt kungsörnsrevir.

Det är möjligt att få avverka i delar av Storasjöområdet, men länsstyrelsen måste ge tillstånd. När avverkningen blev känd åtalsanmälde myndigheten markägaren och Södra skogsägarna.

”Risk för skada”

Ett strafföreläggande för brott mot områdesskydd och medföljande företagsbot blev straffet.

Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål på Åklagarmyndigheten i Malmö som utfärdat strafföreläggandet skriver bland annat att Södra skogsägarna genom sitt agerande orsakat risk för skada för de miljövärden som finns i naturreservatet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.