Möjligheten att kunna förvara smycken, dokument och foton på banken är snart ett minne blott.
Anledningen, enligt Swedbank, är att knappt hälften numera används och resten står tomma. SEB upplever samma sak.
– Ett av fem av våra tillgängliga bankfack användes, säger Frank Hojem, kommunikationschef på SEB.
Under pandemin har bankerna även märkt av att fler använder sig av deras digitala tjänster.
– Bankkundernas beteende förändras väldigt snabbt, säger Frank Hojem.
PRO kritiska
Men för dem som använde sina bankfack är frågan vilka alternativ till en skyddad och brandsäker förvaring utanför hemmet som erbjuds.
– Det känns tryggt för många människor att ha ett bankfack, ifall något skulle hända. För många av våra medlemmar är det ett högt värde i att ha kvar sina bankfack, säger Ingemar Almkvist, ordförande för PRO Kronoberg.
Har bankerna hörsammat äldres behov?
– Kanske inte riktigt. Man har nog räknat krasst på det och plockat bort det man inte tjänar tillräckligt med pengar på. Digitaliseringen går framåt givetvis, men den här tjänsten har ju inget med det och göra, säger Ingemar Almkvist.
Digitala alternativ
Drygt 3 000 kunder som har bankfack hos Swedbank i Växjö, Ljungby, Älmhult, Alvesta, Tingsryd och Åseda har fram till den sista november på sig att hämta hem sina värdesaker.
Flera banker har erbjudit sina kunder att digitalisera viktiga dokument, som testamenten, hos andra företag. Men för de som ville förvara smycken, fotografier och andra ting erbjuds inga alternativ.
– Då får man hitta andra lösningar på det, som värdeskåp eller säkerhetsskåp hemma säger Frank Hojem på SEB.
Även Nordea håller på att tömma sina bankfack. Men Handelsbanken har fortfarande kvar tjänsten, och planerar i nuläget inte att ändra på det.