Författaren Barbro Lindgrens karaktärer får ett permanent hem på Öland. Foto: SVT

Barbro Lindgrens sagovärld får eget hem på Öland

Uppdaterad
Publicerad

Barnutställningen ”Loranga! Loranga!” flyttar från Växjö till Öland. På sikt kan det bli ett eget sagoland med fler av Barbro Lindgrens älskade barnbokskaraktärer.

Utställningen om Barbro Lindgrens karaktärer Loranga, Masarin och Dartanjang hade premiär för två år sedan på Dunkers kulturhus i Helsingborg och har sedan dess gjort en tur till Kulturhuset i Stockholm för att till slut landa på Kulturparken Småland i Växjö.

Den 28 augusti stänger utställningen i Växjö och det fick scenografen Tor Svae att börja titta efter nya platser att ställa ut på, berättar projektledaren Sven Ekberg.

Byggs upp i gammal lada

– Barbro och Tor var lite oroliga att utställningen skulle skrotas och skingras och tog kontakt med mig för att hitta en plats på Öland. Det passar ju eftersom Barbro bor här, och vi fastnade för Ekerum, säger han.

Nu kommer ”Loranga! Loranga!” börja byggas upp i en gammal lada intill hotellanläggningen söder om Borgholm, och nästa sommar öppnar för första gången en permanent Barbro Lindgren-utställning för allmänheten.

Inspiration från Astrid Lindgrens värld

Redan nu finns tankar på att utöka det nya museet och bygga en egen sagovärld för Barbro Lindgrens karaktärer. Självklart sneglar man på Astrid Lindgrens värld i Vimmerby, säger Sven Ekberg.

– Det är två giganter på världscenen när det gäller barnlitteratur. Barbro Lindgren är översatt till 40 språk, och har mycket läsare i Tyskland. Astrid Lindgrens värld började också bara med som några få byggnader, säger han.

Lindgren håller sig i bakgrunden

Barbro Lindgren själv, som bara bor några kilometer bort, i Glömminge, kommer inte vara involverad i projektet. Hon överlåter det med varm hand till Ekerum och scenografen Tor Svae att sköta, säger hon.

Men det kan hända att hon kommer dit och läser ibland, och att karaktärerna får ett eget museum tycker hon är roligt:

– Jag tycker utställningen är så fint gjord. Det är ju så pass kända figurer nu, att barn kommer med sin pappa och farfar och alla har läst böckerna, säger Barbro Lindgren.

Du har skrivit över hundra barnböcker. Vilken av dem tycker du förtjänar lyftas upp i utställningen på Öland?

– De är i så fall några som inte alls är kända. Böckerna ”Vems lilla mössa flyger”, ”Korken flyger”och ”VLMF” tycker jag är mina och Eva Erikssons bästa böcker. De förtjänar lite mer uppmärksamhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer