En gravid flicka skulle tvångsomhändertas.

Barnäktenskap orsak till bråk

Publicerad

Socialkontoret i Mönsterås flyttades i mellandagarna. Det efter ett hot i samband med att en gravid tonåring skulle tvångsomhändertas.

SVT Nyheter Småland rapporterade att socialtjänsten i Mönsterås bytte lokaler den 28 december efter ett bråk. Flera personer ska ha varit hotfulla och personalen kände sig inte säker, uppgav Claus Kempe, informations- och säkerhetsskyddschef på Mönsterås kommun.

Gravid skulle omhändertas

Barometern uppger att orsaken till bråket var att en ung flicka skulle tvångsomhändertas. Flickan, som är 14 eller 16 år, är gravid i sjunde månaden och är gift med en 21-årig man. Hon och mannen gifte sig i Syrien innan de flydde kriget och kom till Sverige.

Mannen och flickan flyttade isär på socialtjänstens uppmaning men har fortsatt att träffas. Flickan lever tillsammans med sina svärföräldrar.

Hotade med självmord

När flickan kom till socialtjänstens kontor i Mönsterås 28 december tillsammans med sina svärföräldrar fick hon veta att hon skulle tvångsomhändertas. Hon motsatte sig beslutet och hotade med att hoppa från fönstret, skriver Barometern.

När hennes man, 21-åringen, kom till platsen uppfattade personal honom som hotfull och han blev gripen av polis.

Anmäld för våldtäkt

Mannen blev anmäld för våldtäkt mot barn men polis och åklagare uppger att det inte är bevisat att flickan är 14 år. Därför har fallet lagts ned. Under förhör har den gravida flickan uppgett att hon är 16 år. Födelsebeviset säger att hon är 14 år.

– Det går inte att bevisa flickans ålder. Ett födelsebevis är ingen giltig id-handling, säger Monika Oldin, chef på polisens avdelningen för brott i nära relationer till Barometern.

Rätt att separera

Enligt Astrid Schlytter, expert på hedersvåld, var det rätt att tvångsomhänderta flickan. Det spelar ingen roll att paret ville vara tillsammans och att en vän till familjen intygade att de var lyckliga.

Hon menar att flickan är i en beroendeställning till de vuxna omkring henne.

– Flickan ska behandlas som ett ensamkommande barn. Hon bör omhändertas och komma till en bra familj och få möjlighet att lugna ned sig, säger hon till Barometern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer