Pontus Rasmusson, en av Sveriges största youtubers, har stängts av från plattformen. Foto: Skärmdump från Pontus Rasmussons Youtubekanal

Youtubestjärna från Kronoberg stängs av från plattformen

Uppdaterad
Publicerad

Pontus Rasmusson, en av Sveriges största youtubers bland barn, stängs av från sin huvudkanal på Youtube då han brutit mot deras regler, rapporterar SvD.

Pontus Rasmusson var den femte mäktigaste svenska youtubern år 2021, enligt Mediekademien. Han är bosatt i Växjö kommun och producerar flera av sina filmer i sitt hem.

Nu har Svenska Dagbladet granskat hans sociala medier. Granskningen visar bland annat att han vid flera tillfällen lagt upp videor som anspelar på sex. I en Tiktok-video i maj i år skrev han bland annat: ”Om jag tar din oskuld lämnar jag dig aldrig. Jag menar, varför skulle jag någonsin lämna en tjej som litade på mig med hennes kropp?”

Avstängd

På lördagen meddelade Youtube att Pontus Rasmussons huvudkonto stängs av med omedelbar verkan. Kontot hade vid nedstängningen 177 000 prenumeranter och 89,5 miljoner visningar. Däremot finns kanalen Pontus Rasmusson 2.0 kvar eftersom den fortfarande är under granskning.

”Efter granskning har vi stängt ner Pontus Rasmussons kanal för att ha brutit mot vår barnsäkerhetspolicy, vilken förbjuder innehåll som sexualiserar minderåriga”, skriver Andrea Lewis Åkerman, kommunikationsansvarig på Google i Sverige i ett mejl till SvD.

”Hat och hot”

Rasmusson kommenterar själv nedstängningen på sin instagram.

”Alla personer gör misstag. Jag vet att jag kan ses som kontroversiell och att jag dagligen får hat och hot som jag lärt mig bortse. Men ett par videor i början av ens jobb som enligt några är fel ska inte påverka hela ens liv, karriär och framförallt inte det ENDA jag lever för att att göra...”

SVT söker youtubern för en kommentar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Barnidolen Pontus Rasmusson väckte starka känslor efter Svenska Dagbladets granskning. Den visade ett innehåll som bland annat ansågs sexualisera minderåriga. Se vem Pontus Rasmusson är i klippet. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.