Barnmorskorna i Kronoberg tvingas till semester i maj och september för att klara sommaren. Foto: TT Bild

Barnmorskorna tvingas ta semester i september – för att rädda sommaren

Uppdaterad
Publicerad

I år kan barnmorskor i Kronoberg tvingas ta sin sommarsemester i maj eller september. Regionen har beslutat att förlänga semesterperioden för att inte få problem med sommarbemanningen.

Region Kronoberg meddelar idag att semesterperioden för barnmorskor förlängs och förläggs under perioden maj – september. Beslutet är taget för att säkra patientsäkerheten under sommaren – och innebär att barnmorskor kan tvingas ta sin sommarsemester i september.

– Jag skulle gärna vilja kunna ge alla barnmorskor fyra veckors ledighet under juni–augusti, men ekvationen går helt enkelt inte ihop. Även om vi tar in så mycket hyrpersonal som vi får tag på så kan vi inte täcka upp om vi inte sprider semestrarna över en längre period, berättar Jennie Sjöman, verksamhetschef för kvinnokliniken.

Semesterkaos 2021

Bakgrunden till beslutet är förra sommarens sena semesterkaos, då semesterplaneringen för barnmorskor i slutenvården revs upp med kort varsel, vilket ledde till sena besked om ny och förkortad semester.

Sammanlagt berörs cirka 40 personer av regionens nya semesterbeslut. De medarbetare som får semester i maj eller september får viss extra ersättning för det, skriver regionen i ett pressmeddelande.

KLIPP: Trots år av insatser blir barnmorskorna inte fler

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Utan insatserna skulle vi haft det ännu tuffare idag”, säger verksamhetschef Jennie Sjöman Foto: Daniel Marsfeld/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer