Foto: TT

Bästa betyg på badvattnen i Kronoberg och Kalmar inför sommaren

Publicerad

De allra flesta EU-baden i Sverige har en utmärkt vattenkvalitet. Det visar Havs- och vattenmyndighetens rapport om badkvaliteten inför sommaren. Samma sak gäller för Kalmar län och Kronoberg.

Endast ett bad i de två smålandslänen får betyget dåligt och det är badplatsen Näsby i Mörbylånga kommun. Just den badplatsen är inte klassad som ett EU-bad men finns med i Havs- och Vattenmyndighetens databank.

Men även om betygen är goda just nu kan badkvaliteten ändras under kommande säsong. Det gäller därför att kolla upp badplatserna innan man åker dit. Det kan man göra via kommunernas hemsidor eller via Havs- och Vattenmyndighetens sida Badplatsen.

Badplatsen erbjuder sedan förra året aktuell information om vattentemperaturer och väder samt en prognos inför de kommande dagarna.

Magsjuka

Badvattnet klassificeras som utmärkt, bra, tillfredsställande eller dåligt baserat på prover från de fyra senaste badsäsongerna. När vattnet klassificerats som dåligt beror det på att höga halter av bakterierna E. coli eller enterokocker uppmätts.

– Förhöjda halter bakterier kan innebära att badvattnet förorenats av exempelvis avloppsvatten och kan innehålla sjukdomsframkallande mikroorganismer som kan orsaka magsjuka om man sväljer vattnet, säger Anette Hansen, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Kommunen ska avråda från bad hela säsongen om badet fått betyget dåligt.

Skyltning

Vid enstaka prover som bedöms som otjänliga på grund av förhöjda bakteriehalter eller vid algblomning ska kommunen tillfälligt avråda från bad. Då ska kommunen via skyltar på badplatsen och på webbplatsen Badplatsen tala om vad som gäller.

Många kommuner har större och mindre badplatser som man valt att inte klassa som EU-bad. De finns därför inte med i underlaget för undersökningen. Men information om de här badplatserna hittar du ändå hos Havs- och Vattenmyndigheten eller hos respektive kommun.

Vad är ett EU-bad?

Inom EU ska större offentliga badplatser registreras som EU-bad. På dessa badplatser kontrolleras badvattnet regelbundet enligt vissa regler. Skyltar som visar kvaliteten på badvattnet ska finnas på alla EU-bad.

I Sverige ska de badplatser som har mer än 200 badande per dag under badsäsongen registreras som EU-bad. Kommuner kan även frivilligt registrera och kontrollera övriga bad enligt reglerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.