Rastplatsen vid Långsjön i Västerviks kommun har utsetts till den bästa rastplatsen i Kalmar län – för tredje året i rad. Foto: Bengt-Erik Nilsson, Motormännen

Här finns de bästa rastplatserna i Kronoberg och Kalmar län

Publicerad

Rastplatserna vid Långsjön och Fräjen har utsetts till de bästa rastplatserna i Kalmar respektive Kronobergs län. – Det är viktigt att ta raster under bilkörningen, och ett tillfälle att ta del av vår vackra svenska natur, säger vägombudet Bengt-Erik Nilsson.

Motormännens riksförbunds vägombud har under 2017 inventerat och bedömt över 250 rastplatser i Sverige, som en del av konsumentorganisationens trafiksäkerhetsarbete.

I varje län har den bästa rastplatsen utsetts utifrån funktionalitet, skötsel, tillgänglighet och utrustning. I granskningen har vägombuden bedömt bland annat in- och utfarter, parkeringsmöjligheter, toaletter, skyltning och städning.

Badplatsen vid Långsjön ”ett plus”

I Kalmar län är det rastplats Långsjön, vid riksväg 40 väster om Ankarsum i Västerviks kommun, som för tredje året i rad utses till vinnare.

– Rastplatsen ligger naturskönt utefter Långsjön, och erbjuder både restaurang, gatukök och badstrand. Det är viktigt att ta raster under bilkörningen, och ett tillfälle att ta del av vår vackra svenska natur. Barnen ska kunna bli av med lite spring i benen och därför är badstranden ett plus, säger vägombudet Bengt-Erik Nilsson som har bedömt rastplatserna i Kalmar län.

Toppbetyg för rastplats Fräjen

Rastplatsen Fräjen, längs riksväg 30 söder om Lammhult i Växjö kommun, kammar hem platsen som Kronobergs läns bästa raststopp. Vägombudet Mikael Kullberg har besiktigat rastplatsen under de senaste åren, och sett hur den successivt förbättrats.

– Det är en entusiastisk entreprenör som kämpar på och vill göra allt för att få platsen i toppskick, vilket man ser i den ökade kvaliteten. I och med det är det verkligen roligt att utnämna Fräjens rastplats till en vinnare, den får toppbetyg, säger han.

Under de närmsta veckorna kommer skyltar med texten ”Länets bästa rastplats” att sättas upp på 20 rastplatser runt om i landet, däribland rastplatserna vid Långsjön och Fräjen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.