Exteriör under Noacktiden. Foto: Hultsfreds kommun

Batterifabrik saneras för 30 miljoner – rivningen startade idag

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen började den gamla batterifabriken i Hultsfred att rivas. Blybatterier tillverkades där under 47 år och nu måste fastigheten saneras för omkring 30 miljoner.

– Saneringen omfattar ytor inne i fastigheten, rivning och även sanering av marken. Det är framförallt utsläpp av bly som skett i produktionen som ska saneras, säger Lars Rosander, kommunalråd i Hultsfreds kommun. 

Området är så förorenat att det anses hälsofarligt att vistas där. Totalt har omkring 380 000 ton bly hanterats där genom åren. När batteritillverkningen startade 1952 hade fabriken 40 anställda och som mest hade fabriken 440 anställda på 1990-talet.  

– Det har varit en stor arbetsgivare. Många av dem som jobbat där är nu pensionärer och följa arbetet med saneringen på plats. 

Invigning av Boliden batteri AB i Hultsfred på 1950-talet. Blandning av blyoxider till ackumulatorplattorna. Foto: Hultsfreds kommun

Kostar många miljoner

Vad kostnaden blir för saneringen är svårt att ange exakt ännu, men den beräknas hamna på runt 30 miljoner. Statligt bidrag från Naturvårdsverket har beviljats med 18 miljoner, Hultsfreds kommun har gått in med för 5 miljoner och sedan har tidigare ägarna till batterifabriken gått in med resterande 7 miljoner. 

– En av delägarna åkte hit från Boston i USA för att vara med när rivningen startade idag. Två av batteriföretagen har tagit väldigt stort ansvar för saneringen, vilket är väldigt positivt säger Lars Rosander. 

Saneringen beräknas vara klar i slutet av 2019. 

– Det kommer att bli industrimark på området, för tillverkningsindustri eller annan industri när saneringen är klar, säger Lars Rosander.

Tillverkningen pågår för fullt. Foto: Hultfreds kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.