”Jag kommer inte att gå ut ensam längre med mina hundar. Nu ska jag prata med mina grannar för att gå ut tillsammans”. Foto: Helena Johansson.

Falska djurskyddsinspektörer försökte ”omhänderta” dyra hundvalpar

Uppdaterad
Publicerad

En man och en kvinna knackade på hos Helena Johansson i Växjö och utgav sig för att komma från Länsstyrelsen. När Helena vägrade låta dem omhänderta hennes hundar så hotade paret med polisen. Nu vill Helena varna för bedragarna.

På tisdagseftermiddagen ringde en man och en kvinna på Helena Johanssons dörr i Växjö. Paret utgav sig för att komma från Länsstyrelsen och sade att de skulle omhänderta hennes hundar.

– Jag bad om att få se deras tjänstelegitimation men de sa att de inte använde sig av sådana, säger Helena Johansson.

”Såg ut att jobba på mäklarfirma”

Mannen och kvinnan är i 40-årsåldern och var finklädda. Mannen hade en ljus finkavaj, finskjorta och snygga skor. Kvinnan var klädd i en mörk fin kavaj med tillhörande kjol, enligt Helenas beskrivning.

– Så klär sig inte inspektörer när de går ut på ärende tänkte jag och det stärkte mina misstankar om att de var bedragare, säger Helena Johansson.

Bedragarna hotade med polisen

Paret kunde alltså inte legitimera sig och Helena valde då att stänga dörren. Men då hotade paret med polisen.

– De sa att om jag inte lät dem ta mina hundar så skulle de ringa polisen. Då sa jag att de gärna fick göra det! säger hon.

Helena har en chihuahua och tre storpudlar varav två är valpar värda kring 16.000 kr styck. Hon skulle göra vad som helst för sina hundar och när hon såg paret lämna hennes hus kunde hon andas ut. Strax därefter ringde hon polisen och berättade om det inträffade.

Vill varna hundägare

– Jag tror de har spanat och sett att jag har valpar hemma. Det är valpexplosion nu på sommaren och jag vill att alla hundägare ska vara försiktiga, säger hon.

Helena Johansson vill nu gå ihop med sina grannar för att skydda sig mot hundtjuvar.

– Jag ska prata med mina grannar så att vi går ut med våra hundar tillsammans, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer