Människor i Sydsverige har blivit lurade genom att ge ifrån sig värdesaker så som guld- och silversmycken, bestick och sedlar. Foto: JAN COLLSIÖÖ

Bedragarturné i sydsverige – 140 har polisanmält

Uppdaterad
Publicerad

En våg av anmälningar har strömmat in till polisen i region syd sedan i början av april. Det efter att människor fått sina smycken och värdesaker värderade och sålda – utan att få betalt.

– Vi har för närvarande passerat 140 anmälningar och det fortsätter att komma in anmälningar varje dag, säger Robert Loeffel, presstalesperson för polisen.

Bedragarna har enligt polisen skickat ut flygblad med information om att de kan värdera och få sina värdesaker sålda via ett företag, som sägs fungera som en slags pantbank.

– De besöker framförallt olika hotell på de orterna de besöker där folk får komma dit och värdera sina saker och sälja dem vill.

Men några utlovade bankbetalningar i efterhand har kunderna inte fått.

– Alla de som blivit lurade har väntat på att pengarna ska komma in. Pengarna skulle enligt bedragarna komma in inom en vecka, säger Robert Loeffel.

Stort antal anmälningar från Kalmar och Kronoberg

Anmälningar har kommit från Ljungby, Tingsryd och Alvesta i Kronoberg. I Kalmar län gäller det Kalmar och Oskarshamn.

Hur stor är omfattningen i Kalmar och Kronobergs län?

– Om jag gissar, kanske uppemot ett 40-50-tal ärenden i Kalmar och kronoberg, säger Robert Loeffel.

Polisen utreder avsändaren bakom flygbladen

Vilka bedragarna bakom härvan är vet inte polisen i nuläget. Men man undersöker det företag med säte i Göteborgstrakten som står som avsändare på flygbladen.

– Företaget finns och firmatecknaren kan naturligtvis vara iblandad men det behöver inte vara så, det kan också vara en målvakt, säger Robert Loeffel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.