Politiker om vattenbristen på Öland: ”Begränsa turismen”

Uppdaterad
Publicerad

”Be turisterna välja ett annat semestermål i sommar”. Det är Pia Schröders förslag till hur man skulle kunna lösa vattenbristen på Öland.

Pia Schröder, som sitter i kommunfullmäktige i Mörbylånga kommun, säger att hon vill prioritera åretruntverksamheter som lantbruket och Guldfågeln i Mörbylånga, nu när vattnet på Öland inte räcker till.

Hennes tanke är att turisterna gärna får komma tillbaka, när brunnarna och vattenverken har fyllts på igen.

Vattenkrisen

– Jag tänker mig att vi har ett år där vi kanske pausar lite, där vi säger till folk att ”har ni möjlighet att välja ett annat turistmål  så var snälla och gör det”. Ni är alltid välkomna hit, vi tar emot er med öppna armar men i år är det lite körigt. Vi har inte vatten, säger Pia Schröder till SVT Nyheter Småland.

Brunnen har sinat

Hennes egen brunn hemma på gården i Arontorp har sinat. Bortom fälten ligger vattenverket och hon hör hur tankbilarna åker i skytteltrafik för att fylla på. Ändå, menar Pia Schröder, kommer vattnet inte att räcka till.

– Läget är mellan kris och katastrof. Själv duschar jag en gång i veckan och kan knappast spara mer. Men det är väl knappast så som turisterna vill ha det på semestern?

Pia Schröder satt tidigare i fullmäktige för moderaterna men ifjol hoppade hon av från partiet och sitter nu som politisk vilde.

Turistchefen håller inte med

Turistchef Staffan Smedfors håller inte med Pia Schröder. Läget är mycket allvarligt men att ställa turismen mot lantbruket eller livsmedelsindustrin är inte rätt väg att gå, säger han:

– Jag förstår hennes poäng, Det är viktigt att jordbruket och stora näringar fungerar men turismen och handeln är också stora näringar. Det handlar om arbetstillfällen på Öland.

Hur många arbetstillfällen handlar det om?

– Det är jättesvårt att säga men jag vill betona att turisterna inte bara badar och solar och äter glass. De shoppar och gynnar de lokala handlarna. De behöver hantverkare, som har fullt upp under sommaren. Alla dessa måste man också tänka på.

Hur allvarlig är vattensituationen inför sommaren?

– I Mörbylånga är det väldigt ansträngt. Det är lite bättre i Borgholms kommun men vi har inte fått någon indikation på att vi ska stoppa turismen.

Kritik och personangrepp

Pia Schröder stack ut hakan ordentligt, när hon ifrågasatte turismen i vattenbristens Öland. Och reaktionerna har inte låtit vänta på sig. De allra flesta är klart negativa:

– Det har väl varit hela skalan. Från de som går till personangrepp och tycker att jag är fullständigt tokig till dem som faktskt säger att ”det här har vi tänkt, men aldrig vågat säga innan”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenkrisen

Mer i ämnet